V kateri fazi razvoja je tvoj otrok (po sistemu čaker) in na katere tvoje gumbke pritiska?

Vzhodnjaške kulture vidijo življenje na malo drugačen način, kot ga mi zahodnjaki. Lepše in boljše povezujejo celovitost človeka. Ga vidijo v vseh njegovih dimenzijah. V vsej širini in globini. Razumevanje čaker (po vzhodnjaški filozofiji energetski centri v telesu), mi ni pomagalo le pri doseganju boljšega zdravja in počutja, ampak tudi pri razumevanju sina in najinega odnosa.

Sin je v svojem šestem letu starosti in se razumeva odlično. A ni bilo vedno tako. V starosti od 2,5 do 4 let sva imela dokaj konflikten odnos. Zahodnjaki (ali pa vsaj mi, Štajerci) radi rečemo, da je to obdobje trme pri otrocih in da »pač je čez to treba iti«. A zanimivo je postalo, ko sem ugotovila, da nima težav z drugimi v družini, večinoma le z menoj. »Zakaj?« sem se spraševala. Žal nisem razumela do sedaj, ko je že malo večji, čeprav vidim, da mi je dokaj dobro uspelo usvojiti mojo lekcijo.

In do odgovorov danes mi je pomagalo ravno razumevanje čaker.

Namreč med drugim in četrtim letom se pri otroku najmočneje razvija tretja čakra. Le ta je povezana z osebno močjo, lastno samopodobo, energijo, aktivnostjo (ni čudno, da so takrat na višku svoje energije :D), avtonomijo in voljo. Torej je to obdobje, ko se najbolj razvija želja po avtonomiji, razumevanje in izkazovanje moči in seveda posledično je prisotna tudi trma. Ampak zakaj sva bila ravno takrat v največjem konfliktu?

Ne zato, ker je bil on tako zelo trmast, AMPAK ZATO, KER JE TA MOJA ČAKRA V POMANJKANJU. Ker sem bila zadnja leta ena tistih, ki ni imela dobro postavljenih meja, ki se je težko postavila zase, ki ni imela najboljše samopodobe. Primanjkovalo mi je energije in volje.

Nasprotno partner s tem ni imel takšnih težav, zato mu sin tudi NI ZRCALIL TEGA. Zrcalil je le meni.

Kaj je torej bila moja lekcija?

To, da se naučim bolj ceniti, postavljati meje in verjeti vase!

No in sedaj, ko je sin malo starejši in se razvija naslednja čakra, uganite s kom ima največ konfliktov? Z očetom. :-)

Ko si v situaciji, v konfliktih in prepirih, težko vidiš, kaj se zares dogaja. A jaz vedno rečem, da:

»NI OTROK TISTI, KATEREGA MORAMO SPREMINJATI. ON/ONA NAM LE ZRCALI. VASE JE TREBA POGLEDATI IN POISKATI KLJUČ, KI BO ODPRL PRAVA VRATA.« 

V kateri fazi razvoja je tvoj otrok (po sistemu čaker) in na katere tvoje gumbke pritiska?

Naj ti sedaj predstavim, kdaj se pri otrocih najbolj razvijajo določene čakre in s katerimi področji so povezane. Morda najdeš namig, kje se skriva pravi ključ za izboljšanje tvojega odnosa z otrokom.

Čakra

Čas najmočnejšega razvoja

Področja

1.

Od zanositve do 12 mesecev starosti.

 

Stabilnost, varnost, zaupanje življenju, sprostiti se in biti.

2.

6 mesecev do 2 let

Čustva, gibanje, potrebe, uživanje – zadovoljstvo.

3.

18 mesecev do 4 let

Osebna moč, samopodoba, energija, volja.

4.

3 – 7 let

Samo-ljubezen, odnosi.

5.

7 – 12 let

Komunikacija, kreativnost, najti svoj glas, resnica, poslušanje.

6.

Najstništvo

Intuicija, vizualizacija, sanje, vizije.

7.

Odrasla oseba

Razumevanje, sistem prepričanj, transcendenca.

Torej poglej, katera področja pokriva določena starost in nato ta področja razišči pri sebi. V veliko pomoč pri raziskovanju ti bo pisanje dnevnika ali pa redna meditacija. Veliko uspeha in lepih trenutkov z otrokom vama želim!

Povezani članki

Piškoti in pomaranče
Piškoti in pomaranče
Kako nas je "moram" zasužnjil
Kako nas je "moram" zasužnjil