Pomen vode v jogi

Pomen vode v jogi

Že tisoče let nazaj sta se v Indiji razvili ayurveda in joga, ki predpostavljata, da je tako v telesu, kot v naravi in kozmosu vse povezano. Glede na ti vedi, je eden temeljnih elementov – gradnikov našega telesa, in tudi sveta kot takšnega (zraven etra, zraka, ognja in zemlje) ravno voda. Voda ima v jogi in ayurvedi svoje ime – Jala ali apas.

Voda sestavlja več kot 70% telesa (podobno, kot je vode na našem planetu). Zato lahko rečemo, da če nam uspe obvladati element vode v sebi, smo večino dela že naredili:) Voda telesu zagotavlja najbolj osnovno hrano in telo ščiti pred bolečinami in vnetji v telesu. Svoj sedež ima v tako imenovani drugi čakri, torej na področju medenice, malo pod popkom. Voda v telesu kraljuje reproduktivnim organom, telesnim tekočinam, kot so tekočine spolnih organov, mehurju, ledvicam in limfi, pa seveda tudi slini in posledično okušanju.

Če vodo opišemo, lahko rečemo, da je pretočna, da lahko spreminja obliko, da je svobodna. Zato v jogi velikokrat slišimo besedo »flow« - pretok. Z vadbo, ki poudarja ta flow, v telesu prebujamo kvalitete elementa vode. Takšna vadba je še posebej priporočljiva pri izzivih, kot so bolečine v spodnjem delu križa, težave z ledvicami, anemija, težave s sklepi, pomanjkanje energije, anksioznost, pomanjkanje kreativnosti, premočna navezanost, osamljenost, čustvena nestabilnost in podobno. Element vode torej vpliva na našo spolnost, senzualnost, kreativnost, čustvenost in na naše odnose.

Zato vadba, ki se osredotoča na področje medenice in ki poudarja pretok, sprošča napetosti in blokade na prej omenjenih področjih in omogoča, da energija tukaj svobodno steče. Takšni joga položaji so posebej blagodejni za povezovanje z našimi čustvi in za zdravljenje ter uravnovešanje čustvene energije. Posledično se lažje izražamo, doživljamo občutek čustvene radosti in zadovoljstva ter pozitivne samopodobe. Sedež vode v telesu se namreč imenuje Swadishtana – kar pomeni »sladkoba«.

Seveda pa element vode ni prisoten le v medenici. Pomemben je pri vseh procesih v telesu. Sestavlja tudi 80% možgan. In če vemo, da ima voda svoj spomin, svojo inteligenco in da se njene molekule spreminjajo glede na informacije - vibracije, ki jih dobijo (besede, misli, slike, glasba, itd.) (to je danes znanstveno dokazano), lahko razumemo, da z lepimi mislimi ustvarjamo lepe molekule v možganih in torej skrbimo za zdravje tega pomembnega organa.

Voda se torej odziva na našo energijo, zato je prav, da razvijemo lep odnos do nje. V Indiji se voda tradicionalno hrani v posebnih vrčih, vanjo dodajajo zelišča in cvetje. Tudi pri nas postja informiranje vode vedno bolj pomembno. Molekule vode, ki pritečejo iz naših pip po navadi niso preveč vesele, zato mnogi že uporabljamo različne tehnike, da vodi prenesemo pozitivne vibracije preden jo popijemo - z držanjem vode v posebniih vrčih, z dodajanjem kristalov, s pošiljanjem lepih misli, celo predvajanjem glasbe :)

Voda se v jogi uporablja tudi kot pomembno čistilno sredstvo. Najbolj znana tehnika je verjetno jala neti - čiščenje nosnih in sinusnih poti s posebno neti posodico in rahlo slano vodo. A obstaja v jogi cel sistem čiščenja vseh elementov - tudi čiščenja elementa vode. Gre za dokaj napredne prakse, a prav gotovo pripomorejo, da hitreje obvladamo svojo notranjo vodo. In če povzamem vse zgoraj povedano - ko nam uspe narediti svojo notranjo vodo sladko, ne moremo biti nič drugega kot sladka oseba :)

 

Povezani članki

Aloha je več kot pozdrav
Aloha je več kot pozdrav
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem