Aloha je več kot pozdrav

Aloha je več kot pozdrav

Ko se ena mojih strank odpravlja na Havaje, sledi svoji intuiciji, svojim sanjam; se jaz sprašujem o zanimivih spiritualno, duhovno, moralnih konceptih, ki prihajajo iz teh prečudovitih otokov.

Že njihov pozdrav, ki ga pozna ves svet "ALOHA" je prepreden z globljimi pomeni. Aloha namreč ne pomeni le dobrodošlice ali pozdrava, ko se nekdo poslavlja.

Če bi nekoga na Havajih vprašali: "Kaj za vas pomeni aloha?" bi dobili različne odgovore. Aloha je bistvo bivanja: ljubezen, mir, sočutje in medsebojno razumevanje, spoštovanje. Aloha pomeni živeti v harmoniji z ljudmi in z zemljo okoli sebe z usmiljenjem, sočutjem, milostjo in prijaznostjo. Ko drugo osebo pozdravimo z aloha, obstaja medsebojno spoštovanje in naklonjenost.

Neposredni prevod besede aloha iz havajščine v angleščino je: prisotnost božanskega diha. Havajska beseda alo je prisotnost, spredaj in obraz, ha pa dih.

Aloha je dih življenja.

Daje nam namen. Za vedno bo in je vedno bil del tega, kar smo. Lahko se povežemo z Aloho in jo razširimo na vsakogar v kateri koli situaciji.

Aloha pomeni biti prisoten.

Ko smo v prisotnosti ali duhu, izžarevamo božansko v vsem, kar počnemo, v vsem, kar smo, in v vsem, kar rečemo.

Aloha pomeni častiti.

Druge lahko častimo z ljubeznijo ali aloho. Drug drugemu lahko pomagamo, da smo več in da smo boljši, da smo bližje duhu, ki v resnici smo.

Aloha je izkušnja sprejemanja.

To je izkušnja, ko ste v trenutku dobrodošli, ljubljeni in sprejeti kot družina. Ne po določenem času, ko ste nekoga spoznali, ampak takoj in brezpogojno.

Aloho lahko beremo tudi, kot:

Akahi - prijaznost, ki jo je treba izraziti z nežnostjo.
Lokahi - enotnost, ki se izraža s harmonijo.
Oluolu - prijetnost, da se izrazi s zadovolnostjo.
Haahaa - ponižnost, ki se izraža s skromnostjo.
Ahonui - potrpežljivost, ki jo je treba izraziti z vztrajnostjo.

 

Pri havajskih tradicionalnih pozdravih, me je najbolj pritegnil sledeči "obred". Tradicionalni havajski pozdrav se začne z izmenjavo diha. Izmenjava diha se izvede, ko dva posameznika pritisneta čelo in nos skupaj in hkrati vdihneta. Ta izmenjava je pomemben del havajske kulture. Havajci so verjeli, da je dih ključen za dobro zdravje in, da ima mano ali duhovno moč.

 

Aloha ima torej podobno kot pozdrav "namaste" globlji pomen. Predvsem mi v ospredje pri vseh teh pozdravih, ki so na srečo še vedno močno prisotni v velikih delih sveta, prihaja spoštovanje. Spoštovanje, ki ga čutimo drug do drugega - tudi v primerih, ko se sploh ne poznamo. Zavedanje, da prihajamo iz istega vira in torej spoštovanje tudi tega vira kot takšnega.

 

 

 

 

Povezani članki

Avokado - vse kar moraš vedeti o njem
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem