11 idej, kako lahko uporabiš kokosovo olje za osebno nego

11 idej, kako lahko uporabiš kokosovo olje za osebno nego

Po navadi kokosovo olje poznamo kot nadomestek olj in masti v kuhinji. Je pa zelo uporaben tudi v osebni negi. Jaz imam en kozarec kokosovega olja v kuhinji, drugega v kopalnici. Morda se mi pridružiš tudi ti po tem, ko ti zaupam 11 idej za kaj vse se lahko uporabi.

 

1. ZA SIJOČO KOŽO

Kot sama večkrat rečem, lepota prihaja od znotraj. Če želiš celostno poskrbeti za svoje telo, ti priporočam, da kokosovo olje vsak dan zavžiješ na žlico. 1 do 3 žlice na dan bodo naredile ogromno razliko v tvoji koži! Študije namreč kažejo, da poveča vsebnost vlage v suhi koži, izboljša delovanje kože in ščiti pred zunanjimi dejavniki, kot so povzročitelji okužb, kemikalije in alergeni. Seveda je pomembno, da zraven zaužiješ tudi dovolj vode. Prav tako ti pozimi priporočam, da kokosovo olje vsaj pogreješ, ali pa ga zamenjaš na primer za ghee, saj kokos hladi, pozimi pa je prav, da telesu damo toploto.

 

2. KROKODILJA KOŽA

Morda imaš na svojem telesu mesto, kjer je koža suha, dokaj trda oziroma hrapava. Zraven tega, da vsak dan zaužiješ kokosovo olje, si kožo z njim tudi namaži. Že v nekaj dneh boš opazila razliko!


11 idej, kako lahko uporabiš kokosovo olje za osebno nego

 

3. TEMENCE

Pri sinu sem se več let ukvarjala s temenci in nič ni zares pomagalo. Imel je malo daljše lase in tretiranje temenc res ni bilo lahko. V nekem trenutku sem obupala. Potem pa sem pomislila na kokosovo olje - za 10 minut sem mu nekaj žlic kokosa dobro vtrtega v lase pustila na glavi in nato z navadnim gostim glavnikom samo nežno razčesala. Temenca so se odlepila, lasje se niso trgali in nič ni bolelo. Temenca se niso nikoli več vrnila.

 

4. UŠI

Ko je v prvem razredu sin prišel domov z ušmi, smo se odločili, da ga postrižemo :) Ampak uške sem dobila tudi jaz! Najprej sem glavo dobro namazala s kokosovim oljem in pustila pol ure delovati. To je uške zadušilo. Nato sem glavo dobro sprala s kisom - to je lase razmastilo, ličinke ušk pa so se od las pri tem odlepile. Glavo sem dobro umila in težave z ušmi so bile rešene.

 

5. ZA PROŽNE LASE

Študije pravijo, da ker kokosovo olje globoko prodre v lasne pramene, jih naredi bolj prožne in poveča njihovo moč. Lomljenje las se zmanjša in lasje seveda bolj sijejo. Tudi sama si na lasne konice omčasno namažem kokosovo olje.

 


11 idej, kako lahko uporabiš kokosovo olje za osebno nego

 

6. ZOBNA HIGIENA

Verjetno poznaš grgranje kokosa vsako jutro 20 minut za čiščenje težkih kovin in drugih nečistoč iz ust? No, zraven tega si lahko seveda narediš zobno pasto, v katero vključiš kokosovo olje. Recept najdeš TUKAJ.

 

7. OPEČENA KOŽA

Za varno sončenje je pomembno, da ima naše telo dovolj snovi, ki mu pomagajo pri ustvarjanju zaščite pred soncem. Eden od pomočnikov je lahko paradižnik. Zakaj in kako ga uporabljaš, si preberi TUKAJ. Če pa se kljub vsemu zgodi, da te sonce malo opeče, si jo vsak dan (tudi večkrat na dan) maži s kokosovim oljem. Prej si bo opomogla in manj se bo olupila.

 

8. INTIMNA NEGA

Ker deluje kokosovo olje protivnetno, ga lahko uporabljaš za intimno nego. Kot pri vsem ostalem je pomembno, da ne uporabljaš predelanega olja. Vedno le ekološko, nerafinirano olje!

 

9. LUBRIKANT

Študija* iz leta 2014 je pokazala, da je kokosovo olje klinično dokazano varno in učinkovito kot lubrikant. Zaradi vlažilnih lastnosti kokosovega olja je lahko učinkovito vaginalno mazivo in omogoča daljše trajanje spolnega odnosa.

 

10. PARFUM

Namesto škodljivih parfumov si nanesi kokos na telo in v hipu boš dišala. Lahko mu dodaš tudi kakšno kapljico dobrega eteričnega olja in učinek bo potenciran! Pazi le, da olje in eteriko dobro premešaš in enakomerno porazdeliš po telesu.
 
 

11. ODSTRANJEVALEC MAKE-UPA

Kokos je super tudi za odstranjevanje make-upa! Z vato ga zajemi in si očisti obraz. Če želiš, si ga nato še spereš z milom in tekočo vodo. Koža ne bo le čista, ampak tudi sijoča.
 
 
V resnici obstaja še veliko več idej, kako kokosovo olje uporabljati pri osebni negi, zgoraj sem ti naštela nekaj mojih najljubših.
Kdo ve, morda pa tudi ti zamenjaš kakšno kremo za kokosovo olje in telesu privoščiš - čisto in naravno alternativo.

 

*https://www.medicalnewstoday.com/articles/324873

Povezani članki

Aloha je več kot pozdrav
Aloha je več kot pozdrav
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem