Avokado - vse kar moraš vedeti o njem

Avokado - vse kar moraš vedeti o njem

 

Avokado danes vsak pozna. A ni bilo vedno tako. O tem, od kod prihaja, kakšne sorte lahko kupimo v trgovinah in še nekaj zanimivih dejstev o avokadu pišem danes.

 

1. Avokado ima kraljevske korenine. Avokado bi naj prvič uporabili kot poklon meščanov lokalnim kraljevim osebam v srednji ameriki pred 7000 leti.

 

2. Avokado je imel skozi zgodovino veliko različnih imen. Azteki so ga klicali ahuacatl, španski konkvistadorji aguacate in sir Hans Sloane "aligatorske hruške". Beseda "avokado" se ni pojavila, dokler ameriško ministrstvo za kmetijstvo ni odločilo, da je "avokado" veliko bolj privlačno ime kot "aligatorjeva hruška".


 

3. Še vedno ni popolnega strinjanja, ali je avokado sadje ali zelenjava. No, sigurno pa vemo, da raste na velikih drevesih. Sama sem jih prvič videla na Kubi. In ja, avokadi iz naših trgovin se ne morajo kosati s kubanskimi mesnatimi in sočnimi velikani.

 

4. V trgovinah se najpogosteje prodajata dve sorti avokada: sorta Hass in sorta Fuerte. Hass ima bolj temno, skoraj črno in hrapavo kožo, medtem ko ima Fuerte gladko, tanko, zeleno kožo. Hass je veliko bolj masten kot Fuerte. Jaz ga imam veliko raje :) Kaj pa ti?

 

Avokado - vse kar moraš vedeti o njem

 

5. Odgovoren nakup Avokado danes na veliko gojijo v Italiji, zato ni potrebno, da ga uvažamo in kupujemo iz oddaljenih krajev.

 

6. Zakaj kupiti avokado? Polovica povprečno velikega avokada ima 4,6 gramov vlaknin — največ od katerega koli sadja! Avokado ima več kalija kot banana. Avokado ima neverjetnih 975 miligramov kalija, medtem ko ima banana običajno 544 miligramov. Ameriški Nacionalni inštitut za raka je ugotovil, da ima avokado 19 miligramov glutationa na ½ sadeža! Glutation deluje kot antioksidant, ki pomaga imunskemu sistemu normalno delovati.

 

6. Kakšen avokado kupiti? Avokado uporabljamo takrat, ko je zrel. Na trgovinskih policah se ponavadi znajdejo nezreli sadeži, velikokrat pa tudi prezreli. Preden avokado kupimo, ga podržimo v roki in če ga nežno stisnemo čutimo, da je čvrst, a hkrati blago popusti pritisku. Če pritisk na avokadu pusti sled, je avokado zrel. Če je premehek, je seveda že preveč zrel. Če imamo možnost z vrha avokada odstranimo "čep". Če je od znotraj svetlo zelene barve, je avokado zrel.

 

7. Kako dozoreti avokado? Če kupimo nezrel avokado, ga lahko damo v hladilnik, kjer počasi dozoreva. Tako ga lahko ohranimo do 2 tedna. Najbolje je, da ga damo najprej za nekaj časa v hladilnik, potem pa ga kakšna 2 dni pred uporabo vzamemo iz hladilnika in mu pustimo, da do konca dozori. Hitreje bo dozorel blizu izvora toplote - zavijemo ga v papirnato vrečko in postavimo blizu pečice ali drugega vira toplote.

 

8. Kako avokado shranjevati? Avokado torej lahko nekaj časa hranimo v hladilniku, lahko ga pa tudi zamrznemo. Zamrznemo ga tako, da ga prerežemo na pol, odstranimo koščico, meso preložimo v skledo. Iz avokadovega mesa s pomočjo vilice naredimo kašo. Dodamo limonin sok - na 2 avokada damo 1 žlico limoninega soka. Dobro premešamo. Prestavimo v posodo, primerno za shranjevanje v skrinji in postavimo v skrinjo. Pazimo, da je v posodi nekaj prostora, saj se bo pri zamrzovanju avokado malo razširil. V skrinji zdrži do 5 mesecev.

 

9. Kako avokado uporabiti? Mislim, da tukaj pa ni meja. Lahko ga dodajaš v smutije, v presne sladice za kremo, saj ima zelo nevtralen okus, lahko ga ješ surovega, spremeniš v namaz, ga ješ zraven zajtrka, ali uporabiš za okraševanje. Pusti si prosto pot in raziskuj!

Povezani članki

Aloha je več kot pozdrav
Aloha je več kot pozdrav