Kaj je endometrioza

Kaj je endometrioza

Endometrioza je opredeljena s prisotnostjo endometriju podobnega epitelija in/ali strome (lezije) zunaj endometrija in miometrija, običajno s povezanim vnetnim procesom. Po domače povedano, gre za to, da se tkivo podobno sluznici v maternici (katero vsak mesec ob menstruaciji zakrvavi) razširi izven maternice.

Večino endometrioze najdemo v trebušni votlini in obstaja v treh podvrstah:

- površinska peritonealna endometrioza (ki predstavlja približno 80 % endometrioze),

- endometrioza jajčnikov (ciste ali »endometriomi«) in

- globoka endometrioza.

Vse oblike endometrioze lahko najdemo skupaj, ne le kot ločene entitete.

 

Druga poimenovanja endometrioze:

- Čeprav ni podvrsta, se endometrioza, ki se nahaja znotraj črevesne stene, imenuje "črevesna endometrioza". Večinoma prizadene rektosigmoidno področje, lezije pa lahko najdemo tudi v drugih delih prebavil, vključno s slepičem.

- Endometrioza, ki vključuje mišico detruzor in/ali epitelij mehurja, se imenuje "endometrioza mehurja".

- Ekstraabdominalna (ki nadomešča starejši izraz »zunajmedenična«) endometrioza se uporablja za opis kakršnih koli endometrioznih lezij, ki jih najdemo zunaj trebuha (na primer torakalna endometrioza).

- Iatrogena endometrioza opisuje endometriozo, za katero se domneva, da izhaja iz neposredne ali posredne diseminacije endometrija po operaciji (na primer endometrioza brazgotine po carskem rezu).

 

Kako izgleda endometrioza?

Površinska peritonealna endometrioza je po navadi opisana kot črna (ožgana s prahom) ali temno modrikastega videza zaradi kopičenja krvnih pigmentov (slika zgoraj). Vendar se lezije lahko pojavijo kot bele motnosti, rdeče plamenom podobne lezije ali rumeno-rjave lise v zgodnejših, aktivnih fazah bolezni.

Endometriomi jajčnikov imajo izrazito morfologijo, ki je klasično opisana kot »čokoladne ciste ”, ki vsebuje staro menstrualno kri, nekrotično tekočino in druge slabo definirane sestavine, zaradi katerih je vsebina temno rjava.

Adhezije pogosto najdemo v povezavi z endometriomi in so sestavljene iz fibroznega brazgotinskega tkiva, ki je posledica kroničnega vnetja.

V mnogih primerih je endometrioza prisotna na mestu fiksacije jajčnika.

Globoka endometrioza se kaže kot multifokalni noduli in lahko infiltrira okoliške notranje organe in peritonealno tkivo.

Adenomioza ni podtip endometrioze, čeprav je zanjo značilno tkivo endometrija, obdano z gladkimi mišičnimi celicami znotraj miometrija. Simptomi vključujejo dismenorejo (bolečo menstruacijo - mesečno krvavitev) in močno in/ali nenormalno menstrualno krvavitev iz maternice, heterogeno prezentacijo adenomioze pa opazimo ob radiološkem slikanju ali pri histerektomiji.

 

Endometrioza je pogosto povezana z vrsto bolečih simptomov, ki vključujejo

- kronično medenično bolečino (ciklično in neciklično),

- boleče menstruacije (dismenoreja),

- boleč spolni odnos (disparevnija) in

- bolečino pri odvajanju blata (dishezija) in uriniranju (dizurija).

Stopnja bolečine lahko sega od blage do izčrpavajoče. Nekatere ženske nimajo simptomov, druge imajo epizodne bolečine v medenici, tretje pa doživljajo stalno bolečino v več predelih telesa. S tem povezano opažanje je, da nekatere ženske prehajajo med tema kategorijama in napredujejo od epizodne in lokalizirane bolečine do kronične, kompleksne, kar je težje zdraviti. Poleg tega imajo lahko ženske z anatomsko "hudo" boleznijo minimalne simptome in ženske z "minimalnimi" znaki endometrioze imajo lahko hude simptome, ki vplivajo na življenje. Tako kot pri drugih kroničnih bolečinah ženske z endometriozo pogosto poročajo o utrujenosti in depresiji. Neplodnost je znatno pogostejša pri bolnicah z endometriozo, s podvojitvijo tveganja v primerjavi z ženskami brez endometrioze. Endometriozo odkrijejo pri 30-50 % žensk, ki pridejo na zdravljenje z asistirano reprodukcijo.

Endometrioza je vsekakor multisistemsko stanje, kot posledica skupne patogeneze ali kot posledica kroničnega endogenega odziva na prisotnost endometrioznih lezij. Čeprav je medenična bolečina najpogostejši simptom možne endometrioze, imajo ženske z endometriozo tudi visoko tveganje za sočasno pojavljanje ali razvijanje bolečine na več mestih. Bolnice z endometriozo imajo večje tveganje za pojav sočasnih kroničnih bolečin, kot so fibromialgija, migrene, in tudi revmatoidni artritis, psoriatični artritis, in osteoartritis.

Več o diagnostificiranju endometrioze si lahko prebereš TUKAJ.

 

Če si želiš celostnega naravnega pristopa k uravnavanju endometrioze, vabljena v moj 8-mesečni program! Več informacij najdeš TUKAJ -

https://mojcadrofenik.com/programi/endometrioza/

 

 

 

Vir: Pathophysiology, diagnosis, and management of endometriosis. BMJ 2022; 379 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2022-070750 (Published 14 November 2022).

Povezani članki

Diagnostificiranje endometrioze
Diagnostificiranje endometrioze