Dagnostika endometrioze - krvni test

Dagnostika endometrioze - krvni test
Mnoge od vas mi pišete, kaj narediti, ko so simptomi enaki ali zelo podobni značilnim simptomom endometrioze, ampak je zdravniki ne morejo potrditi. Zato ti danes pišem o mojih izkušnjah in o najnovejših možnostih, ki jih ponuja medicina.
 
Zraven ultrazvočnih preiskav vam najprej predlagam še MR - magnetno resonanco - meni je le ta pokazala različna žarišča endometrioze, katere niti med laparoskopskim posegom verjetno ne bi najdli.
 
Sicer pa obstaja - kolikor vem zaenkrat le v tujini - krvni test, ki ima veliko potencial za prihodnost. 
 
Gre za pionirski krvni test, ki lahko odkrije do 90 % primerov endometrioze. Deluje tako, da išče drobne fragmente DNK v krvi in ​​bi v prihodnosti ženskam lahko prihranil mnogo let pri postavljanju diagnoze in seveda nepotrebnega trpljenja, saj glede na podatke Endometriosis UK, povprečnen čas do diagnoze traja kar 7,5 let!!
 
Test, ki sta ga razvila MDNA Life Sciences in profesor Christian Becker z Nuffieldovega oddelka za žensko in reproduktivno zdravje, bi že naj bil na voljo v zasebnih klinikah po ceni približno 250 funtov.
 
Test mitomske endometrioze, ki so ga razvili v laboratoriju MDNA v Newcastlu, išče biomarkerje endometrioze v krvi s podrobnim pregledom mutacij v mitohondrijski DNK. Študija, objavljena v reviji Biomarkers in Medicine, je pokazala, da lahko ti na novo identificirani biomarkerji natančno odkrijejo endometriozo v vzorcih krvi v do devetih od 10 primerov, tudi v zgodnjih fazah stanja.
 
Zato svetujem, da povprašajte svoje zdravnike in ginekologe, če vam je omogočena možnost do dostopa takšnega testa! 
 
Sicer pa nikoli obupati!! Raje povprašati na več straneh, kot pa se zadovoljiti z enim odgovorom: “Gospa z vami je vse v redu.”
 
 

Povezani članki

Diagnostificiranje endometrioze
Diagnostificiranje endometrioze