Vloga imunskega sistema pri zdravljenju endometrioze

Vloga imunskega sistema pri zdravljenju endometrioze

Si tudi ti v preteklosti (ali pa še sedaj) imela angine, vnetja, alergije, prehlade, ki trajajo celo zimo ali pa celo celo leto, vnete sinuse, grlo, mehur…

 

Tudi jaz sem

 

Ali veš, da se to zgodi, ko je naš imunski sistem oslabljen in nas s temi znaki opozarja na to, da moramo nekaj spremeniti? In če ga ne slišimo, nam daje vedno glasnejše znake. Astme, kronične bolezni, avtoimune bolezni, lupus, koprivnica, vnetja trebušne slinavke, izgorelost nadledvične žleze, težave s ščitnico, hašimoto, endometrioza, rak…

 

Telo samo vedno teži k ravnovesju - zdravju

 

Naš imunski sistem se konstantno trudi. A če ga hranimo s prazno hrano, ga izpostavljamo konstantnim stresom, toksinom iz okolja, ne mora delovati na vseh frontah. Začne delati polovičarsko, kar pa seveda pomeni, da nas ne more obraniti pred vsem.

 

Kaj sploh je imunski sistem?

 

Imunski sistem je eden od obrambnih mehanizmov telesa, ki telo varuje pred tujimi in škodljivimi snovmi iz okolja ter boleznimi. Varuje nas pred virusi, bakterijami, paraziti in glivami, ter preprečuje vrsto drugih bolezni.

 

Imunski sistem sestavljajo imunske celice (bele krvničke ali levkociti). Gre za kompleksne procese, ki se odvijajo v jetrih, vranici, bezgavkah, kostnem mozgu, črevesju in žlezi timus.  Seveda pa imamo še veliko podporne “vojske”, ki sodeluje pri obrambi (hipofiza, nadledvične žleze, itn.)

 

Vsaka nova snov, ki se pojavi v telesu in je imunski sistem ne prepozna kot telesu lastno, aktivira imunski sistem. Ta novo snov prepozna kot tujo in jo uniči. Imunski sistem lahko na primer uniči mikrobe ali rakasto celico, ko prepozna antigene na njihovi površini.

 

Ključ do zdravljenja endometrioze je dober imunski sistem

 

Telo se ne more “samozdraviti”, če je imunski sistem oslabljen. Torej je bistveno, da ga maksimalno podpremo - pa ne govorim sedaj (le) o prehranskih dodatkih. Predvsem je pomembno, da ga po eni strani zaščitimo pred nepotrebnim stresom (razrešujemo travme, se učimo upravljati s stresom, se ne zapletamo v nepotrebne stresne situacije, se družimo z ljudmi, ki nas podpirajo, dovolj počivamo, poskrbimo za dober spanec…), po drugi strani pa da ga maksimalno podpremo z vitamini, minerali, aminokislinami, tudi zdravimi maščobami in proteini. Torej, da telo nahranimo, saj se “sestradana vojska ne more boriti”. Seveda je najbolje, da vse to pridobimo iz hrane (organska, domača, lokalna, sezonska), je pa v nekaterih primerih vsaj za neko obdobje telo dobro podpreti s prehranskimi dodatki (ki morajo biti izredno kvalitetni in brez nepotrebnih sestavin!).

 

Ko bo tvoj imunski sistem močan, se bo telo lahko začelo samozdraviti

 

Tudi pri endometriozi je imunski sistem izredno pomemben. Jaz močno verjamem, da če telo lahko nekaj ustvari, lahko to tudi uniči. Torej, če je ustvarilo endometriotično tkivo, cisto, adherzijo, jo lahko tudi uniči. Ampak za to, da jo uniči, jo mora najprej prepoznati kot škodljivo, nato pa imeti dovolj moči (tukaj nastopi tudi imunski sistem), da jo odstrani iz telesa.

 

Zato je skrajni čas, da začneš verjetni v moč svojega telesa in ga podpreš na vseh nivojih, da bo lahko ustvarilo ravnovesje in zdravje <3

 

Če si poskusila že marsikaj, a se še vedno spopadaš z bolečinami in drugimi tegobami, povezanimi z endometriozo, me lahko kontaktiraš TUKAJ in si rezerviraš termin z menoj, kjer ti bom predstavila moj individualni kovčing program za ženske z endometriozo. Več o programu najdeš TUKAJ.

Povezani članki

Diagnostificiranje endometrioze
Diagnostificiranje endometrioze