Paradižnik za zdravo sončenje

Paradižnik za zdravo sončenje
Skoraj vsaka od nas si želi poleti dobiti tisti lep rjavkast ten, z naravnim izgledom, je tako?
 
 
In kot že verjetno veš, ne maram konvecionalnih sončnih krem. Za lepoto raje skrbim od znotraj navzven. In če se le da brez prehranskih dodatkov :) Kako torej do zdravega tena, brez vnetij?
 
 
Počasi prihaja sezona sončenja in hkrati tudi sezona paradižnika. (V naravi je vse povezano). Punce, ki so z mano v endo programu vedo, da jim omejim druge razhudnike, ampak paradižnik…. no, njega pa ne. Je namreč velika izjema, saj ima toliko čudovitih lastnosti. In nekatere so pomembne tudi pri zdravem sončenju.
 
 
Študije namreč kažejo, da vnos paradižnika v telo pomaga preprečevati sončne opekline! V raziskavi so eni skupini belih ljudi (zelo belih) naročili, da jedo normalno, drugi skupini pa, da pojedo 3 žlice paradižnikove paste na dan. Potem so se nastavljali soncu, toliko da jih je rahlo opeklo. In rezultati so pokazali, da so bili skoraj pol manj opečeni tisti, ki so jedli paradižnik :)
 
 
Kaj torej ima paradižnik, da je tako poseben?
 
- Paradižnik je izjemen vir antioksidantov. V procesu zorenja v plodu nastajajo karotenoidi, skupina snovi z močnim antioksidativnim učinkom. V paradižniku najdemo beta karoten, ki ga naše telo pretvarja v A vitamin, naringenin, ki ima močen protivnetni učinek.
 
- Najpomembnejši antioksidant, ki ga najdemo v paradižniku je likopen, rdeči pigment.
 
 
In ravno ta antioksidant bi naj bil eden izmed “krivcev” za varno sončenje. 
 
 
Kako pa dobiš iz paradižnika največ likopena?
 
- Da ješ zrel paradižnik - ne tisti, ki so ga pred dnevi napol zrelega obrali v neki daljni deželi in ga potem poslali na pot do tebe.

- Da ješ manjše paradižnike, in tiste bolj rdeče - v njih je likopena več.

- Da paradižnik počasi kuhaš (30 minut) - to bi naj kar podvojilo raven likopena. Izdelki iz paradižnika, kot so paradižnikova mezga in paradižnikov sok, vsebujejo torej veliko več likopena.

- Privzem likopena iz paradižnikovih izdelkov pa se še dodatno poveča ob dodatku maščobe, lahko kar do 4-krat.

 

Torej: Jej domač ali lokalno pridelan paradižnik, kjer ni bilo uporabe pesticidov ipd, zrel, čim bolj rdeč. Še bolj je, če ga spremeniš v mezgo ali sok in zraven zaužiješ še zdravo maščobo - na primer nerafinirano kokosovo mast.
 
 
V innermakeuproom.si sem ti pripravila še vadbo ZAGORELA ZAPELJIVKA, da boš v telesu dodatno vzpodbudila kemične reakcije, ki pripomorejo k zdravemu sončenju! Vabljena k ogledu in vadbi na klik TUKAJ.

Povezani članki

Aloha je več kot pozdrav
Aloha je več kot pozdrav
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem