Fermentiran čemaž

Fermentiran čemaž

Prišel je čas čemaža. V Sloveniji smo z njim zelo lepo obdarjeni, zato ga le naberimo! Je odličen za čiščenje telesa - imenujemo ga tudi metla za telo, hkrati pa nam pomaga pri krepitvi imunskega sistema. Metla za telo mu pravijo, saj bojda ni boljšega čistila za kri in prebavila (v prebavilih bi naj deloval antiseptično, pospeševal bi naj prebavo in izboljšal absorpcijo v črevesju). S svojimi čistilnimi učinki posredno vpliva na mnoge dele in težave našega telesa: prežene spomladansko utrujenost in izboljša splošno počutje, zniža krvni tlak, niža povišano telesno temperaturo, zniža holesterol v plazmi, menda je učinkovit celo zoper aterosklerozo. Priporočajo ga osebam, ki imajo težave s prebavnimi motnjami, kot so diareja, slaba prebava, izguba apetita, močni in mučni vetrovi, glistavost.

Fermentiran čemaž je zelo preprosto narediti, in ga lahko uporabimo še v naslednjih mesecih.

Vse kar potrebujemo je čemaž (lahko tudi popki), sol, posoda in obtežitev.

 

Fermentiran čemaž

Čemaž narežemo in vanj vtremo sol. Na 1 kilogram čemaža potrebujemo od 15 do 20 gramov soli.

Fermentiran čemaž

Nato ga obtežimo s krožnikom in vrečko z vodo ali kakšno drugo utežjo, ki jo postavimo na krožnik (morda uporabimo le utež brez krožnika). Naslednji dan še enkrat pomanemo čemaž in če vidimo, da ni spustil nič vode, vanj natremo še malo soli.

Fermentiran čemaž

Pustimo približno 7 dni na sobni temperaturi. Medtem lahko večkrat pokukamo, kaj se dogaja. Čemaž mora biti v svoji vodi, ki jo je spustil, sicer se lahko pokvari. Po 7 dneh pa bomo zagotovo že zaznali tipični vonj. Takrat je fermentacija zaključena. Odstranimo utež, čemaž zapremo v steklen kozarec in ga damo v hladilnik.

 

Uporabimo ga lahko kot prilogo jedem. Jaz ga najraje malo dodam k jajcem, Tihomir pa k narezku.

 

Pri nabiranju čemaža je potrebno le nekaj previdnosti, da ga ne zamenjamo s šmarnico, čmeriko ali podleskom.

Čmerika ima plesirane liste, listi šmarnice so bolj trdi in na konici špičasti, podlesek pa ima liste na vrhu značilno zaobljene. Najlažje pa čemaž od ostalih treh ločimo po tem, da ima vsak list čemaža svoj pecelj. Šmarnica, čmerika in podlesek imajo le eno steblo iz katerega rastejo listi. Vseeno je treba biti pozoren, saj lahko čemaž zamenjamo s kakšno mlado šmarnico, čmeriko ali podleskom, ko njihovi listi še niso dobro razviti. Zato je res pomembno, da z rokami nabiramo list po list. Primeš za list peclja in odtrgaš. Če list nima svojega peclja, pustiš.

 

p.s. Seveda ga lahko uporabiš pa tudi svežega. Mi ga uporabljamo v lečinih masalah, kot prilogo k jajcem. Jaz ga pa imam najraje kar v juhi, ki jo pripravim tako, da prepražim čebulo, por in gomolj zelene, 10minut dušim, nato pa dodam 1L vode, zavrejem, dodam sveže liste čemaža in še nekaj minut pustim, da na nizkem ognju vre. Lonec dostavim z ognja in s paličnim mešalnikom spremenim v juho 😁

 

Povezani članki

Aloha je več kot pozdrav
Aloha je več kot pozdrav
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem