Ribe - katere in koliko jesti?

Ribe - katere in koliko jesti?

Katere ribe jesti?

Ideja je, da od rib dobimo čim več zdravih maščob, zato so mastne ribe tiste, ki jih želimo imeti na svojem jedilniku. Mastne ribe so losos, slanik, sardele, sardoni, skuše, tune...

Pa vendar je potrebno biti previden. Predstavljam nekaj primerov kontaminacije ali manipulacije:

- Losos je znan po svoji rdečkasti barvi. A danes je večina lososa iz rejništva, ne iz divjine. Rejen losos pa je za kupca s svojo bledo barvo dokaj neprivlačen. Zato so mu začeli dodajati barvila, ki bi načeloma naj bila za človeka nenevarna. Pa so res?

- Dobro se je do neke mere izogibati tudi večjim ribam - tuna, morski pes, saj so na vrhu prehranjevalne verige in vsebujejo več težkih kovin, posebej živega srebra. Nič kaj drugače ni pri prehranskih dodatkih z Omega3. Potrebno je vedeti, kako dobro prečiščena so!

- Tržaški zaliv, oziroma vso Jadransko morje spada med morja najbolj onesnažena z mikroplastiko na svetu! Seveda so posledično kontaminirane tudi ribe. Načeloma se mikroplastika s čiščenjem drobovja odstrani, a glede na to, da so mikroplastiko v človeku najšli na različnih mestih v telesu - tudi v posteljici! - se verjetno podobno dogaja tudi pri ribah in ostalih morskih živalih. Mikroplastika lahko torej zaide ali pa posredno vpliva na celotni organizem živali (in človeka).

- Seveda je potrebno vzeti v zakup še to, da so najboljše ribe - sveže ribe. Prepoznamo jih po rdeči barvi škrg. A to, kar kupimo v trgovini še zdaleč ni sveže. Velikokrat so ribe tudi prepojene z vodo (za večjo težo) ali kako drugače obdelane.

 

REŠITEV?

Idealno bi torej bilo 2-3 krat na teden zaužiti svežo manjšo ribo iz morja, ki ni zasičena z mikroplastiko in s težkimi kovinami. Kar je danes seveda že skoraj nemogoče. Nekateri se zato raje prehranjujejo z morskimi gojenimi ribami. Gojene ribe so hranjene z briketi iz ribje moke, soje, pšenice... Kot sem dobila informacijo iz prve roke, je gensko spremenjena soja kot hrana za ribe v Sloveniji (in EU) prepovedana.

Gojeno morsko ribo lahko kupite tudi iz ribogojnic južneje na Jadranu - ribe dostavljajo tudi v Slovenijo. Seveda pa je to dokaj draga zadeva.

Verjetno je ob vseh informacijah najbolje variirati - riba iz morja, gojena morska riba ter gojena slakovodna riba, da se izognemo kopičenju snovi v telesu.

Torej ribo kupujemo v ribarnici (obala), ali pa jo naročamo - morsko svežo ali pa kupimo gojeno sladkovodno. Jaz gojeno sladkovodno ribo kupujem pri sosedih - G2O, ki imajo eno največjih v Sloveniji in eno najnaprednejših ribogojnic v EU. Naročiš jo lahko TUKAJ.

In nikakor se zaradi zgoraj navedenih podatkov popolnoma ne izogni ribam. Strokovnjaki namreč ocenjujejo, da še vedno v telo prinašajo veliko dobrega, zato naj bodo večkrat na tvojem krožniku. Priporočeno je, da večje ribe jemo le do 1x na teden, manjše lahko 2x na teden.

Povezani članki

Aloha je več kot pozdrav
Aloha je več kot pozdrav
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem