Kaj je joga?

Kaj je joga?

 

Beseda »joga« izvira iz sanskrtske korenine »yuj«, ki pomeni »združiti«. Ta »zveza, unija« je mišljena tako na individualni ravni – telesa, uma in duha/duše, kot tudi na univerzalni raven - Jaz z Najvišjo zavestjo.

 

PRAVI JAZ (ATMAN) – Po jogijski filozofiji je joga izziv za iskanje svojega resničnega jaza (ATMANA). V poskusu iskanja resnice, ki je podlaga in prežema vse o nas, lahko začnemo pri tem, kar NISMO:

 

  • TI NISI SVOJE TELO: vsi smo v stanju zablode/iluzije (maye). Sklicujemo se na različne komponente našega telesa kot "moj las", "moja roka" itd. Vendar, če bi odstranili kateri koli del telesa, bi bili kaj manj človek? Celice našega telesa vsakodnevno umirajo in se rojevajo nove. Smo torej bili nekdo drug pred 10, 20 ali več leti? Joga nas uči prebiti to iluzijo in iskati, kdo je ta subjekt, kdo sem »jaz«.

 

  • NISI UM: misli in čustva, ki jih čutiš, se nenehno menjujejo, spreminjajo. So produkt naših izkušenj in okolja.

 

  • TOREJ KAJ/KDO SI? S poistovetenjem s telesom, čustvi in ​​mislimi, (»moje« roka, moč / šibkost, hiša / avto, svoboda / sreča) razvijemo koncept ločenosti, ki lahko postane običajen način razmišljanja in občutenja, in kateri prinaša trpljenje. Ko začnemo luščiti te plasti lastništva, kdo/kaj ostane?

 

»Pravi jaz« je tisto, kar skušamo odkriti s prakso joge.

 

UNIVERZALNA ZAVEST (BRAHMAN) – Različne hindujske religije in filozofske šole imajo različna imena za to univerzalno Zavest: Shiva, Vishnu, Adinath. Lahko jo imenujemo tudi Bog, vesolje, univerzum. Gre za idejo, da nismo ločeni. Da smo del te univerzalne zavesti. Da vso vsi del enosti.

 

Povzeto po: Kashish yoga- TT Course Manual

Povezani članki

Aloha je več kot pozdrav
Aloha je več kot pozdrav
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem