Vojna iluzije

Vojna iluzije

Tudi po filozofiji joge število tri predstavlja sveto trojico: zemljo, prostor in nebesa; rojstvo, življenje smrt. Prav tako pa je simbol za 3 gune (gunas) – kvalitete,  ki sestavljajo naše telo in um.

Tamas guna, ki izhaja iz Shive, je kvaliteta nezavednega. Na primer, ko smo utrujeni, se nam ne da vstati iz postelje. Simbolna žival je lenivec. Tamas je pomembna, da lahko gremo spati.

Rajas guna, ki izhaja iz Brahme, je kvaliteta strasti in kreativnosti, katera proizvaja kreativno energijo, ki jo potrebujemo za manifestacijo. Na primer, ko smo zaradi nečesa tako vznemirjeni, da čutimo, da nas na nek način moti. Potrebna je za to, da se zjutraj vstanemo iz postelje. Simbolna žival je bik.

Sattva guna, ki izhaja iz Vishnu-ja, je kvaliteta zavednega, razsvetljenja. Na primer, ko čutimo »yoga buzz«. Simbolna žival je miroljubna krava.

Vse tri gune sestavljajo mayo. Maya je svet iluzije, katerega izkušamo skozi svoja čutila.

Zgodba: VOJNA ILUZIJE

Obstajal je mogočen demon, Mahishasura, ki je vznemirjal bogove in boginje v nebesih. Glavni bogovi, Vishnu, Brahma in Shiva so združili svoje energije in ustvarili mogočno boginjo Mahamayo (Durga). Po sanskritu maha maya pomeni »velika iluzija« (»great illusion«). Mahamaya je s svojim levom premagala demona Mahishasura in obnovila mir v nebesih.

Mahamaya se bori proti konstantno spreminjajoči iluziji, ki nas drži v prepričanju, da je resnično to, kar vidimo v svetu, namesto, da bi videli resnico, ki se skriva spodaj. Naš um deluje kot demon Mahishasura, kateri ustvarja distrakcije, motnje, da nas vodi stran od prave narave/ resnice (true nature). Mahamaya pa deluje tako, da nas ohranja v stiku s to pravo naravo.

Šele takrat, ko se izvijemo iz kolesja maye - iluzije, lahko bivamo v svoji božanski naravi.

Povezani članki

Aloha je več kot pozdrav
Aloha je več kot pozdrav
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem