Si svoboden/ svobodna?

Si svoboden/ svobodna?
Svobodna je večplastna. Kako to mislim, se sprašuješ? En del nas je vedno svoboden – to je tisti, globlji jaz – bliss body na primer eni to imenujejo. Ampak ta del, je »najbolj skrit«. Še posebej danes, ko je prekrit z vsemi mogočimi »motilci« - mislimi, čustvi, občutki, prepričanji in podobno. Torej v svoji biti smo vsi svobodni. Kaj pa druge plasti?
 
Če začnem s tisto najbolj zunanjo plastjo osebnosti – s fizičnim telesom. Koliko smo svobodni tukaj? Moja pot vase se je začela šele, ko sem ugotovila, da fizično nisem svobodna. Zaradi zdravstvenih težav sem bila omejena pri gibanju, celo pri hoji. Zato sem stopila na pot iskanja svobode v fizičnem telesu. Mi mislimo, da je fizična svoboda le to, da lahko potujemo, se sprehajamo ponoči zunaj in podobno. Ampak fizična svoboda je tudi imeti prostor v telesu. Gib je ena od oblik svobode. Koliko se počutiš svoboden/ svobodna v svojem fizičnem telesu?
 
Naslednja plast je energetska, pranska. To je dih, to je energija, ki kroži po tvojem telesu. ALI SVOBODNO DIHAŠ? Kako svobodno teče energija? So blokade?
 
Naslednja plast je mental, so čustva. Kako svobodna so tvoja čustva? Ali dovoliš jezi, da se izrazi? Ali dovoliš žalosti? Kaj so nas učili? Da je jeza slaba, da fantje ne jočejo, da smo ženske preveč čustvene.
 
Gremo globlje. Kaj pa naše misli? Kdo usmerja naše misli? Televizija, mediji, facebook, instagram, reklame? Če postaneš pozoren/ pozorna, boš hitro videl(a), da je tehnologija super stvar za to, da nas naredi enake, obvladljive – usmerja nas v to, kaj naj jemo, kako se naj oblačimo.
 
Kako svobodni so tvoji možgani? Smešno sem vprašala, boljše ne znam. Ampak – znanstveno dokazano je leva polovica bolj povezana s fokusom, z učenjem na pamet na primer, če poenostavim. Desna polovica pa bolj z ustvarjanjem, s tem, da smo zmožni videti širšo sliko. Če dam primer – leva stran na sliki zazna posamezne veje. Desna pa vidi širšo sliko – gozd. Leva razume to, kar lahko »znanstveno dokažemo«, desna pa tudi tisto, česar ne moremo. V šolah je bistven poudarek na razvoju leve polovice možgan. Kaj pa ti? Sta tvoji možganski polovici v ravnovesju?
 
Če še malo plujem po morju svobode. Kako svoboden/ svobodna si v odnosih z drugimi, v svojem delu, v načinu razmišljanja, v prepričanjih? Ali živiš svoje poslanstvo? Ali sploh veš, kaj tvoje poslanstvo je? Ali živiš pričakovanja staršev, družbe? Ali živiš to, kar sistem želi, da živiš?
 
Naj za konec napišem še misel Davida Ickeja, ki gre nekako takole: »Govorijo nam: Idi v šolo, imej družino, hodi v službo, plačuj davke… itd..itd… IN PONOVI ZA MANO: SVOBODEN SEM.«
PA SI RES?

Povezani članki

Aloha je več kot pozdrav
Aloha je več kot pozdrav
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem