Kako varne so sončne kreme?

Kako varne so sončne kreme?

In Bog je rekel: »Naj bo svetloba!« In bila je svetloba.

Sonce častijo že od zgodnjih časov človeštva in ima pomembno vlogo v mnogih religijah. V starem Egiptu (2700-2270 pr. n. št.) je bil Ra bog sonca, ustvarjalec vsega. Sonce je razlog, da lahko živimo na Zemlji; oddaja vidno svetlobo, toploto in ultravijolično sevanje (UVS), ki je nujno za življenje. UVS je potrebno za sintezo vitamina D. Vitamin D pa je ključnega pomena za naše zdravje. Njegovo pomanjkanje je namreč lahko povezano z avtoimunskimi boleznimi in več vrstami raka.⁴

Vseeno pa je pri izpostavljanju soncu potrebno najti ravnovesje in se mu velikokrat, da zaščitimo svoje telo, izogniti ali se pred njim kako drugače zaščititi. Že leta 1936 je L'Oreal izdal svoj prvi izdelek za zaščito pred soncem, ki ga je oblikoval francoski kemik Eugène Schueller. V drugi polovici prejšnjega stoletja pa so tovrstne kreme postale še posebej popularne. Marketinški pristop je marsikoga prepričal v hudo škodljivost že manjšim izpostavljanjem soncu in v popolnoma varno zaščito uporabe sončnih krem.

Pa vendar se danes porajajo vprašanja glede njihovega dejanskega delovanja⁹ hkrati pa počasi prihaja v ospredje tudi kontroverznost sestavin in njihov vpliv na zdravje človeka. Nedavne študije so namreč kemikalije v sončnih kremah povezale z okvarami pri rojstvu, neplodnostjo ter hormonskimi motnjami.

Kemikalije, ki škodijo koralnim grebenom in ljudem in jih najdemo v sončnih kremah so:

    -Nano delci;

    -Močni konzervansi;

    -Druge kemikalije, ki motijo ​​hormone.

Kako varne so sončne kreme?

OKSIBENZON

Oksibenzon, ki je v kozmetičnih izdelkih dovoljen tudi v EU¹, je povezan z motnjami reproduktivnega hormona, kot je poslabšanje kakovosti sperme pri moških⁶ in endometrioza pri ženskah³. 

Danska študija je preučevala kemikalije za zaščito pred soncem in njihov vpliv na plodnost moških. Ugotovili so, da 13 od 29 kemikalij, ki se uporabljajo v kremi za sončenje, lahko vpliva na signalizacijo kalcija v moški spermiji, kar poslabša kakovost in lahko povzroči anomalije. Ugotovili so, da so moški, ki so imeli v svojem sistemu višjo stopnjo oksibenzona, imeli več težav z oploditvijo ženske. 

Nedavno je raziskovalec Craig Downs iz neprofitnega okoljskega laboratorija Haereticuls objavil študijo v Journal of Clinical Dermatology Research Journal o oksibenzonu v izdelkih za zaščito pred soncem. Poskušali so ugotoviti varnost te kemikalije pri otrocih. Zlasti so preučevali oksibenzon, upoštevali pa so tudi druge kemikalije, kot so avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate in octinoxate.

Ugotovili so, da oksibenzon škoduje zdravju otrok, saj

-je oksibenzon motilec endokrinega sistema;

-ima nizko molekulsko maso, kar omogoča enostaven prehod skozi človeško kožo in vstop v krvni obtok;

-izraženi so bili pomisleki glede morebitne sistemske toksičnosti pri otrocih, zlasti pri otrocih, mlajši od dveh let, ki še nimajo encima, potrebnega za njegovo razgradnjo;

-kombinacija kemikalij za zaščito pred soncem lahko povzroči, da postanejo reaktivne, kar pomeni, da so bolj nevarne v kombinaciji z drugimi kemikalijami, ki se uporabljajo v kremah za zaščito pred soncem.

Izpostavljenost oksibenzonu med nosečnostjo 

Nedavno so raziskovalci povezali Hirschsprungovo bolezen z izpostavljenostjo oksibenzonu med nosečnostjo. V študiji, objavljeni v Journal of Reproductive Toxicity ², so raziskovalci ugotovili, da imajo nosečnice s srednje do visoko koncentracijo oksibenzona v urinu večje možnosti, da bodo rodile otroka s Hirschsprungovo boleznijo. Kasnejše testiranje človeških celičnih linij je pokazalo, da imajo že nizke ravni oksibenzona sposobnost motenja celične migracije na podoben način kot Hirschsprungova bolezen. Pri bolezni Hirschsprunga dojenčku manjkajo vitalni živci v debelem črevesu. Pri novorojenčkih to preprečuje, da bi živci rasli čez debelo črevo do anusa, in otroku preprečuje odvajanje blata. Dojenčki s Hirschsprungovo boleznijo se vse življenje soočajo s težavami s črevesjem. HD prizadene enega od 5.000 dojenčkov.

 

DRUGE TOKSIČNE SESTAVINE

V kemičnih sončnih kremah se uporablja še na desetine, če ne stotine škodljivih, celo potencialno rakotvornih snovi. Nekatere med njimi so: 2,4-dihydroxybenzophenone octinoxate/ ethylhexyl methoxycinnamate, homosalate, octisalate, octocrylene, parabeni, dišave, dimethicone crosspolymer,triethoxycaprylylsilane, PEG-8, PEG-30, ethylhexyl salicylate…

Kako varne so sončne kreme?

NARAVNE KREME

Alternativa kemičnim sončnim kremam so seveda naravne, mineralne kreme. A tudi te niso popolnoma nedolžne. Za zaščito pred soncem se v njih uporabljata titanov dioksid ter cinkov oksid. Dejansko sta to najbolj »neškodljiva« sončna filtra, a le če vemo, da obstajata v dveh oblikah in če vemo, katero uporabiti. 

Nekatere blagovne znamke namesto običajnega titanovega dioksida in cinkovega oksida uporabljajo NANO titanov dioksid in NANO cinkov oksid. Nanodelci so delci, ki so tako majhni, da jih je treba meriti v nanometrih. Zakaj so nanodelci v sončnih kremah slabi? Nanodelci se ponavadi segrejejo, ko so izpostavljeni UV sevanju in povzročajo oksidativni stres, kar povzroči staranje in gubice. Da bi rešili ta problem, so proizvajalci nanodelcem titanovega dioksida dodali prevleko iz silikona in aluminija.  Nano titanov dioksid je povezan tudi s težavami v nosečnosti. Nedavna študija je pokazala, da lahko v prvem trimesečju nosečnice, ki so izpostavljene nano titanovemu dioksidu v aerosolu, vpliva na rast otroka tako, da poškoduje glavno arterijo in popkovno veno⁸, medtem ko izpostavljenost kasneje prekine pretok krvi v plod. O nano cinkovem oksidu je znanega manj, pred leti pa so ga povezovali tudi z mitohondrijsko škodo. 

 

KAJ TOREJ LAHKO NAREDIMO:

*Izogibamo se močnemu soncu.

*Izbiramo senco in telo zakrivamo z oblačili.

*Izbiramo naravne sončne kreme na mineralni osnovi z ne-nano cinkovim oksidom.

*V primeru estrogenske dominance (estrogensko pogojen rak, endometrioza…) se izogibamo tudi eteričnim oljem in drugim dišavam, še posebej sivki in čajevcu, ki sta znanstveno dokazano fitoestrogena.

 

 

Viri:

¹https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02009R1223-20190813&from=EN

²https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0890623818305835

³https://cen.acs.org/articles/90/web/2012/03/Sunscreen-Compound-Linked-Endometriosis.html

https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/721/3/RAM061013.pdf

https://downloads.hindawi.com/archive/2014/843687.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5744631/  ⁷https://www.mamavation.com/beauty/best-non-toxic-sunscreens.html

https://link.springer.com/article/10.1007/s12012-019-09505-0

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=mirror+two+popular+branded+sun+creams+could+be+leaving+millions+at+risk+of+sun+damage

Povezani članki

Aloha je več kot pozdrav
Aloha je več kot pozdrav
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem