Kako zastrupljamo sebe in svoje otroke (uvod)

V 3. letniku gimnazije sem vprašala učitelja kemije: »Zakaj je dovoljeno uporabljati E250 (gre za natrijev nitrit, ki je dokazano rakotvoren in povečuje nastanek sladkorne bolezni) v živilih, ko pa vemo, kako močan negativen vpliv ima na telo?« Najprej je izgledal zmeden, nato je podal (verjetno svoje nepreverjeno mnenje), da je dovoljeno zato, ker je količina vnosa dovolj majhna, da ne povzroča dolgoročnih težav. Ampak kakšna je tu mišljena količina? To, da pojemo 1 pašteto ali 1 klobaso na teden, mesec ali na dan? In ne samo v pašteti, danes ga tako rekoč najdemo v vseh industrijsko predelanih mesnih izdelkih.
 
Razen tega (in vseh ostalih aditivov, pesticidov, fungicidov, ki jih najdemo v mesu in drugih živilih), se dejansko zastrupljamo tudi z industrijsko pridelanim mlekom in mlečnimi izdelki (industrijsko je zame vsa »pridelava« mesa in mlečnih izdelkov, kjer je žival »pitana«, zaprta, hranjena z gensko spremenjenimi organizmi, in po vrhu vsega še na antibiotikih, cepivih in zdravilih). Zakaj?
Razen hormonov, protivnetnih zdravil in antibiotikov nas v mleku na primer čakajo še ftalati. Le ti so prisotni v napravah za molzenje, v ceveh in embalaži. Ftalate dodajajo v plastične mase, zato da se doseže gibljivost plastike. Ftalate mi dajemo otrokom, ko jih že kot dojenčke zasičimo s plastičnimi igračami. Oni pa jih z veseljem grizejo.
 
 
 
Kako zastrupljamo sebe in svoje otroke (uvod)
Komaj sem zajela sapo s pisanjem, pa se je nabralo že ogromno umetnih sestavin, ki nimajo z zdravim načinom življenja nič skupnega.
 
Vse to so dejansko motilci endokrinega sistema. Motilci hormonskega sistema. Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2002 endokrine motilce opredelila kot »snovi ali zmesi, ki spremenijo funkcije endokrinega sistema ter posledično ŠKODLJIVO UČINKUJEJO NA ZDRAVJE NEOKRNJENEGA ORGANIZMA, NJEGOVE POTOMCE ALI (POD)POPULACIJE.« (vir: dr. Emanuelle Lecornet Sokol, 2019).
 
Na tej točki bi se danes rada osredotočila le na ksinoestrogene – to so mimikerji našega lastnega estrogena in jih prepoznavamo kot konzervanse, insekticide, pesticide, kemikalije in barvila, ki vplivajo na delovanje hormonskega sistema in ustvarjajo velike zdravstvene težave. V primeru, da imaš dominanco estrogena (endometrioza, hormonsko pogojen rak na prsih in podobno), je NUJNO, da izbiraš produkte, ki so »čisti«.
 
Me želite vprašati za vir vsega, kar pišem? Največji vir sebi sem sama, saj sem zaradi lastnega zdravja morala poskrbeti za to, da sem iz prehrane in produktov izločila vse zgoraj navedeno (s pomočjo kopice raziskav in literature).
 
Na začetku sem slepo verjela, da nas slovensko in evropsko »zaščitno sito« ščiti pred vsemi temi »strupi«, a sem se še kako motila.

Povezani članki

Aloha je več kot pozdrav
Aloha je več kot pozdrav
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem
Avokado - vse kar moraš vedeti o njem