Pri svojem poučevanju joge izhajam iz vinyasa joge, ker sem v njej našla malo več yin (ženske) energije kot pri ostalih vadbah. To se izraža skozi fluidnost in povezanost položajev, povezanost giba telesa in diha ter skozi moje glavno načelo: »Poslušaj svoje telo«.

Seveda je vadba primerna tudi za moške, pravzaprav moškim ta vadba velikokrat predstavlja še večji izziv kot katera druga vrsta joge. :-)

Vsaka praksa ima temo in namero, ki ji sledimo med vsemi tranzicijami in tudi v zadrževanju položajev ter v sprostitvi in meditaciji. Tematike so namenjene spoznavanju filozofije joge, spoznavanju čaker, koš, elementov in podobnega. Hkrati pa so vadbe tematsko pripravljene glede na združevanje položajev iz iste skupine (predkloni, zakloni, zasuki, ravnotežje na rokah, obrnjeni položaji, nevtralni položaji, položaji za sproščanje).

vinyasa-flow
v-naravi

Gre torej za holistični in progresivni pristop joge, ki je osnovan na povezanosti med umom in telesom, energijskim delom človeka, osebnimi cikli in vse to združuje s cikli v naravi. Namen te metode je ustvariti varno in zdravilno jogijsko prakso, ki temelji na tradicionalnih jogijskih konceptih, tehnikah in filozofijah, prav tako pa upošteva novejša znanstvena dognanja. Skozi modifikacije in variacije položajev lahko vsak vadeči prakso izvaja varno in v skladu s svojimi trenutnimi telesnimi zmožnostmi.

Vadba joge prinaša številne pozitivne učinke. Z redno vadbo se uredi pretok krvi, tehnika dihanja, sistem notranjega izločanja, prebavni sistem, izboljša se imunski sistem. Zagotovo je eden pozitivnih učinkov joge, ki ga najhitreje opazimo, boljše splošno počutje, umiritev misli in občutek sproščenosti. Izboljša se zbranost, torej naše misli postanejo bolj jasne. Med vadbo se učimo odnosa do sebe, hvaležnosti, sprejemanja, spuščanja, poslušanja svojega telesa in upoštevanja njegovih omejitev.

Restorativna vinyasa

Če si začetnica, če imaš določene zdravstvene omejitve ali pa si želiš le nežne, umirjene vadbe ob soju svečk in sproščeni glasbi, potem je restorativna vinyasa prava zate.

Gre za nežno, počasno prakso, ki združuje tehnike in položaje iz vinyasa joge ter restorativne joge. Pri vadbi uporabljamo različne pripomočke. Položaji se dlje časa zadržujejo, a vseeno si fluidno sledijo. Posebna pozornost je posvečena vajam za hrbtenico, vajam za izboljšanje drže, obenem pa tudi popolni sprostitvi uma in telesa. Vaje in potek vadbe se prilagajajo glede na zmožnosti in potrebe vadečih. Praksa se odvija v sproščenem okolju, ob soju sveč ali nežni svetlobi ter ob prijetni glasbi.

Skozi prakso se naučiš osnovne tehnike dihanja, osnovne jogijske položaje, pravilno anatomsko poravnanje, spoznaš se z vodeno meditacijo ter joga nidro. Osvojiš strukturo vadbe na umirjen in sproščen način, kar ti je v pomoč, če želiš nadaljevati z intenzivnejšo vadbo (vinyasa flow).

Vinyasa Flow

Če si želiš malo intenzivnejše vadbe, kjer boš dodobra okrepila in raztegnila svoje telo, ti priporočam vinyasa flow.

Vinyasa flow joga temelji na sinhronizaciji giba z dihom, kar pomeni, da je vsak gib pospremljen z vdihom oziroma izdihom. Predstavlja bolj dinamičen tip joge, saj so prehodi med položaji (asanami) fluidni, tekoči in jih delamo s pozornostjo, z zavedanjem. S tem se razvija meditacija v gibanju. Prav tako se skozi vadbo pripravljamo na globlje, napredne asane. Vadba je prilagojena vadečim, gre pa načeloma za srednje intenzivno do zelo intenzivno prakso.

Mnenja uporabnikov

Za prijave in vprašanja